sts_faq_show

Veelgestelde vragen

Heb je nog een andere vraag?
Contacteer ons via info@huismidori.be

Hoe wordt mijn slaap gemeten?
Ik meet je slaap aan de hand van een slaapdagboek dat je iedere dag invult.
Dit slaapdagboek wijkt natuurlijk af van een objectieve meting in een slaaplabo. Een polysomnograaf is het meettoestel dat meerdere lichaamsactiviteiten registreert: het elektro-encefalogram (EEG) meet onze hersenactiviteit, het elektro-oculogram (EOG) registreert de oogbewegingen, het elektro-myogram (EMG) meet de spieractiviteit.

Slaap schatten is moeilijk: velen onderschatten de slaaptijd en overschatten de waaktijd. Dit wil niet zeggen dat ze hun slaapklachten overdrijven. Goede slapers, die uitzonderlijk eens slecht slapen, maken ook deze schattingsfouten. Het is gewoon erg moeilijk je slaap te schatten. In de nacht zijn er al niet veel tijdsaanduidingen of andere signalen.

Hoe weet je welk slaapprofiel ik heb?
Ik ga je vanaf week 1 enkele vragenlijsten voorleggen die ik nodig heb om je persoonlijk slaapprofiel goed te leren kennen. Zo kan ik je op maat helpen en je een aangepast slaapschema voorleggen. Ik wil weten welk chronotype je hebt (neutraal, avond of ochtendtype). Hoeveel onrust en spanning er in je leeft? Welke gedachten en welke attitude je hebt over slaap en slapeloosheid? Hoe intens je slaperigheid is overdag? Sommige scores geef ik je ook weer in ‘de start to sleep.

Wat met mijn slaapmedicatie?
Ik ben niet resoluut tegen het gebruik van slaapmedicatie. Soms is een gecontroleerd gebruik zelfs aan te raden, bijvoorbeeld in acute stresssituaties. Als een behandeling met slaapmedicatie zich echt opdringt, moet de duur daarvan zich beperken tot maar enkele weken. Hierbij is een zorgvuldige opvolging nodig door de arts. Na verloop van tijd treedt gewenning op. De normale dosis volstaat niet meer om in slaap te raken. De medicatie wordt verhoogd, tot op een bepaald moment ook deze verhoogde dosis niet meer volstaat. Stoppen met slaapmedicatie geeft je ook ontwenningsverschijnselen, waaronder slapeloosheid! Probeer daarom stapsgewijs en traag de medicatie af te bouwen onder begeleiding van je arts. Verminder je dosis altijd met een vierde, totdat de laagste dosis overblijft. Neem daar ook voldoende tijd voor: zeker als je last hebt van ontwenningsverschijnselen, kan je beter twee weken laten overgaan voor je je dosis weer afbouwt.

Wat mag ik doen bij een slaaptekort?
Een slaaptekort moet je niet bijslapen of inhalen door langer te slapen. In de week een slaaptekort opbouwen en in het weekend bijslapen, ontregelt net je biologische klok. Wil je toch zo graag in de ochtend in dat warme bed blijven liggen, plak dan niet meer dan 1 tot 2 uur extra bij je normale opstaan-uur. En wil je slaap inhalen, ga dan eerder elke avond iets vroeger naar bed in plaats van langer te blijven liggen in de ochtend. MAAR ! dit mag je wel nog niet doen tijdens de 'Start To Sleep’. Ongeacht hoeveel je geslapen hebt, zal je moeten opstaan op een vast moment.

Waarom mag ik niet te vroeg gaan slapen als ik moe ben?
Ik begrijp heel goed dat je ’s avonds momenten hebt dat je je maar met moeite wakker kan houden. De slaapdruk wordt in de slaaptherapie nu eenmaal zo opgedreven omdat je lang moet opblijven en zo veel slaapschulden spaart. Zeker als je stil zit en tv kijkt, voel je de slaperigheid nog meer. Je kunt het beste op zo’n moment een beetje actie gaan ondernemen. Doe kleine klusjes doen die niet inspannend zijn: ga de afwasmachine uitruimen, strijk, plak foto’s in, …

Wat als ik moeite heb met het opstaan 's nachts?
‘Het is koud in de woonkamer’, ‘Ik word echt te wakker als ik ga opstaan’, ‘Als ik blijf liggen val ik misschien nog in slaap’. Er zijn veel goede redenen aan te geven om in je bed te blijven liggen, ook wakker. Op de korte termijn heb je ook gelijk. Maar in “Start To Sleep” denken we op lange termijn! Als langdurig slechte slaper weet je ondertussen ook wel dat die slapeloze momenten in bed meestal niet meer leiden naar een goede slaap. Het heeft je vooral een chronisch slaapprobleem opgeleverd.
Je wil weer leren slapen, dus de boodschap is OPSTAAN. Op lange termijn is dat de enige manier om weer beter te slapen. Bereid je dus voor en maak van je woonkamer een aangename nachtplekje. Zet de verwarming aan. Ga onder een elektrisch dekentje lezen of tv kijken.

Waarom merk ik geen verbetering tijdens de Start To Sleep?
Je merkt weinig grote veranderingen tijdens “Start To Sleep”. Je bent al enkele weken bezig, maar er is nog niet veel veranderd. Inderdaad, verwacht niet te veel in korte tijd. Slaap is een gedrag en een gedragsverandering heeft tijd nodig. Verwacht niet dat je in zes weken tijd van je slaapprobleem verlost bent. En verwacht zeker niet dat je je fit, fris en volledig bijgeslapen voelt. Ga in de beginfase van een kleine winst uit: dat je al niet meer chronisch slecht slaapt en je minder spanning voelt rond slapen.

Wordt er een terugbetaling voorzien door het ziekenfonds?
Er zijn vaak deelse terugbetalingen (afhankelijk van jouw ziektefonds) voor zowel de persoonlijke slaaptherapie als de Start To Sleep online. Stuur voor meer info een e-mail naar info@starttosleep.be