Voor wie?

Korte slapeloosheid

Korte slapeloosheid kennen we allemaal wel eens. Situaties genoeg die aanleiding kunnen geven tot slechte nachten. Meestal is dit ook van voorbijgaande aard en duurt het maar enkele nachten. Een korte tijd slecht slapen kan ook geen kwaad en brengt je gezondheid geen ernstige schade. Je denken, aandacht, geheugen, vaardigheden en humeur zullen er maar tijdelijk onder te lijden hebben.

 

Chronisch slecht slapen

Chronisch slecht slapen gaat veel verder dan af en toe eens slecht slapen. Wanneer klachten langer dan een half jaar bestaan spreken we van chronische slapeloosheid. Onbehandeld kan dit jarenlang aanwezig zijn. Chronische slapeloosheid is een klacht waarmee je vaak alleen staat.

Goede slapers kunnen zich nu eenmaal niet inbeelden wat een slechte slaper doorstaat. Je kan niet meer helder denken, raakt depressiever, woorden liggen op het puntje van je tong maar je kan er niet op komen, je bent vatbaarder voor ziektes, je lichaam functioneert niet goed meer.

Opvallend is dat velen ondanks de aanwezigheid van jarenlange slaapklachten, ze toch hun normale activiteiten blijven verder zetten. Door extra inspanning kunnen we ons slaapgebrek compenseren. Het kost ons wel meer moeite om op hetzelfde niveau te blijven functioneren.

Slapeloosheid is een groeiend probleem.

Een derde van de bevolking heeft er last van en bijna de helft ervan is ontevreden over de nachtrust. Klachten over de kwaliteit van het slapen worden blijkbaar pas ernstig genomen als er klachten ontstaan in de kwaliteit van het wakker zijn overdag

Als je mij vraagt wat slaaptherapie voor mij betekend heeft kan ik zeggen dat het mijn leven veel meer kwaliteit gegeven heeft. Het heeft mij terug doen leven in plaats van overleven! De laatste 10 jaren was slapen voor mij dikwijls een ware nachtmerrie. Uren wakker liggen en lezen voor ik in slaap kon geraken, ééns in slaap na een aantal uren terug wakker, s ’morgens voor de wekker weer wakker zijn enz...

Kathleen


Zijn er nog onduidelijkheden?

Kijk naar de veelgestelde vragen